Att bära med sig vatten

Vatten är det allra viktigaste för löpare, särskilt vid längre distanser. Idag finns ett stort utbud av vätskebälten, och förmodligen är det tillsammans med löpskorna den utrustning som det lönar sig att satsa lite extra på.

Handhållna flaskor

For kortare sträckor kan handhållna flaskor vara ett alternativ. En budgetvariant är att fylla två 50 cl petflaskor med kallt kranvatten och bära med sig. Det finns också särskilda flaskor som är mer ergonomiska och har inbyggda hållare där händerna passar in. Nackdelen med att bära sitt vatten i händerna är den extra tyngden som man ska pendla med i armarna.

Vätskebälte

Det finns en mängd olika bälten och den största skillnaden mellan olika designer är att de fördelar vikten olika. En del har flera små flaskor, och en del har bara en enda stor. Ofta är flaskan placerad vid ryggslutet. Flera mindre flaskor har fördelen at man kan fylla vissa av dem med sportdryck.

Vatten-ryggsäck

For att placera vikten av vattnet så pass jämt som möjligt använder vissa löpare en vattenryggsäck, där en slang kan föras fram nära munnen. På detta sätt fördelas vikten så jämt som möjligt.

mh-purity-lite