Sportdryck eller vatten?

Den som tränar under 90 minuter klarar sig helt och hållet med vatten. Varken sportdryck eller andra former av energitilsatser är nödvändiga. Har man ätit ordentligt dagen innan finns all energi man behöver lagrad i musklerna och levern. Kroppens glykogenförråd börjar dock efter 60 -90 minuter av hård aktivitet att ta slut. Även tillskott av vissa mineral som svettats ut kan bli en föredel att ta. Under exempelvis Stockholm Marathon gör en löpare i medeltal av med kolhydrater motsvarande omkring 50 potatisar, vilket ger en fingervisning av mängden kolhydrater som går åt.

Viktigast vad man ätit dagen innan

Inga sportdrycker i världen kan ersätta att äta en bra balanserad kost dagarna innan ett lopp. Vad man äter på eftermiddagen innan ett längre lopp som ett marathon, har betydligt mer avgörande betydelse än vad man äter under samma dag som loppet eller vad man dricker. Vätska kommer att vara den största faktorn för hur väl man springer ett längre lopp, särskilt i hög värme. Många väljer att efter en timma in i ett tävlingslopp gå över från vatten till sportdryck, alternativt komplettera vattnet med energigeler. Det är bra att testa detta på träning först så inte magen får en chock. Oavsett om man tillför sportdrycker eller energigeler kommer kroppen ha det tungt exempelvis i slutet av ett maraton, och den psykologiska effekten är förmodligen större än den verkliga den sista halvtimman innan målsnöret.

Elektrolyter

Förutom tillskottet av kolhydrater brukar en sportdryck vara populärt för att det kan tillföra elektrolyter, vilket är de mineraler som kroppen förlorar vid kraftig svettning. Ett tillskott kan då vara väldigt värdefullt i form av sportdryck eller bara vanligt vatten med en nypa salt i. Vid maraton brukar man servera saltgurka, vilket ska tillföra en viss mängd elektrolyter. Dricker man en sportdryck kan man läsa på innehållsförteckningen vilka elektrolyter den tillför.

Energidrycker vs. sportdryck

Vid sidan om sportdrycker finns de så kallade energidryckerna, som förutom socker även brukar innehålla stora mängder koffein. Effekterna är ofta inte större än en kopp kaffe, när de kommer till prestationen. I princip kan man lägga i åtta sockerbitar i sin kopp kaffe, för att nå samma energinivå. Bäst är dock fortfarande vanligt vatten, och vid längre lopp möjligt utspäd sportdryck.

Det som skiljer olika sportdrycker åt är i princip bara priset och smaken. Här är ett recept för den som vill tillverka sin egen sportdryck:

  • •1 liter vatten
  • 1 krm av koksalt

•* 0.5 deciliter druvsocker

••* 1-2 msk av koncentrerad saft eller juice

mh-purity-lite