Misstag kring kosten

Det finns en hel del misstag som löpare vanligen gör med kosten. Ett av de största misstagen är att man tror sig kunna frossa i mat och onyttigheter för att man löptränar. Givetvis kan man öka intaget av mat, ibland betydligt mer, än den otränade, men det är förvånande lite som man egentligen kan äta utöver det grundläggande energibehovet. Många som tränar inför maraton har fått erfara detta då de plötsligt gått upp i vikt trots långa löprundor på flertalet timmar.

Går åt mindre energi än man tror

Den som löptränar för att hålla formen eller går ned i vikt måste överlag hålla sig ifrån godis och andra sötsaker, annat än undantagsfallet. En löprunda på 3 kilometer istället för att sitta på teve-soffan motsvarar energiinnehållet i en vanlig 33cl cocacola burk. För att göra av med 1000 kcal extra, behöver en person som väger 80 kg, springa i nära 90 minuter. Dessa kalorier kan man få i sig genom att äta en vanlig fryspizza. Så för viktnedgång är det betydligt lättare att rätta till kosten än att använda träning som en ursäkt att få frossa. Väljer man mer hälsosam mat, kan man dock äta rejäla portioner utan att gå upp i vikt, om man tränar ett par gånger i veckan.

Dricker för mycket vatten

Alla har hört hur viktigt vatten är för att kunna prestera bra. Men att dricka för mycket sköljer ut viktiga elektrolyter och gör att saltbalansen rubbas. Man bör dricka innan man blir ordentligt törstig men bästa indikatorn är färgen man har på sitt urin, som ska vara klar, men inte helt genomskinligt.

Pasta – dubbel upp

Många konditionsidrottare gillar att kolhydratladda med mat som exempelvis pasta. Det stämmer att pasta innehåller mycket kolhydrater, men det är viktigare med en bra bland mellan fett, protein och kolhydrater än att fokusera för mycket på ett näringsinnehåll. Det är relativt enkelt att fylla sina kolhydratförråd, så stora berg med enbart spaghetti ger ingen särskild fördel.

Banting och träning

Det är en dålig kombination att genomgå en hård bantningskur samtidigt som man tränar för att nå bättre resultat. Den som vill hålla vikten eller gå ned i vikt samtidigt som man tränar inför ett lopp, bör hellre göra mindre justeringar i kosten, än att helt börja med en ny kalorisnål diet.

mh-purity-lite