Träna Squats för löpning

Det finns stora fördelar för en löpare att även träna en del styrketräning med tyngre vikter för benen. Musklerna i rumpan och benen är viktiga komponenter i löpningen och kan drastiskt förbättra tiden på olika distanser om styrkan förbättras. Fördelarna med att träna squats, där man lastar en skivstång med vikter och pressar dem upp från marken, är för många för att inte använda det i sin träningsrutin.

De största fördelarna

Att utföra squats är en övning som påverkar nästa alla muskler i kroppen, men fokuserar mestadels på benen, gluten-muskulaturen och även bålstabilitet. Förutom att belastning utvecklar de större muskelgrupperna hjälper övningen till att stärka leder och ligament. Att bli starkare i kroppen generellt kommer hjälpa kroppen att ha en mer ekonomisk löpteknik och förmåga att återhämta sig efter exempelvis uppförsbackar. Squat räknas om en helkroppsövning och hjälper även till att utsöndra bra hormoner under tärningen, exempelvis testosteron.

Skadeförebyggande

Skador inträffar varje år för upp till 70% av alla löpare och styrketräning är en av de bästa aktiviteterna man kan göra för att förebygga dem. Squats är det givna valet för löpare och man bör våga lyfta rätt mycket vikt. Uthållighetsträning får en löpare mer än nog av vid löpträningen, så repetitionerna bör ligga kring 12 utförda per 5 set. Nybörjaren kan nöja sig med att lyfta en lastad skivstång, men så fort tio repetitioner känns lätt att utföra, bör vikter om 10 kg lastas på.

Hur ofta?

Squat är en komplex helkropssövning, och utförs med fördel antingen efter ett löppass eller på en löpfri dag. Man kan börja med att utföra övningen 1 gång per vecka och fler än 2 gånger är inte nödvändigt. Att träna med tunga vikter kräver ordentlig återhämtning på omkring 72 timmar, innan det är lönt att träna muskelgruppen på nytt.

mh-purity-lite