Mat inför ett maraton

Den sista träningsveckan innan ett maraton är den viktigaste veckan när det kommer till kosten. Träningsmässigt bör man ha reducerat träning till mellan noll och måttlig intensitet. Egentligen bör man fortsätta äta vad man är van vid, för att inte göra skapa obalans i magen, portionerna kan hållas samma som vid vanliga träningsveckor, men då man tränar mindre kan mer energi lagras i musklerna. En bra bland mellan fett, kolhydrater och proteiner fungerar för de flesta, och den som har svårt att få i sig tillräckligt kan se till att snacksa under veckan på alltifrån russin till osaltade nötter.

Kolhydratladda

Att superladda med kolhydrater har länge varit ett begrepp inom konditionsidrotten men är knappast nödvändigt för motionären. Metoden går i princip ut på att veckan innan träning äta så lite kolhydrater man kan, och efter ett hårt kort träningspass ett par dagar innan tävling, superladda med kolhydratrik mat. Med detta försöker man ska extra gynnsamma förutsättningar för kroppen att suga i sig kolhydrater i musklerna och i levern. Ett maraton pågår dock för de flesta löpare över fyra timmar, vilket ändå leder till att kolhydraterna kommer ta slut. Det räcker således för den “vanlige” löparen att trappa ned på träningen sista veckan och äta normala portioner av en balanserad kost.

När det närmar sig

Dagen innan starten är det extra viktigt att inte hoppa över några måltider och se till att vätskenivån i kroppen är ok. Man bör hålla sig till den maten man är van vid. Många upplever att fisk och vissa vegetariska alternativ känns “lättare” för kroppen att smälta, men alla har sina egna preferenser.

mh-purity-lite